Featured

Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;

www.pitropakis.gr

Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;

Το Windows registry είναι μία κεντρική βάση, ή πιο απλά, είναι μία ”αποθήκη”, όπου αποθηκεύονται διάφορες πληροφορίες για τον υπολογιστή μας.
Πιο συγκεκριμένα, στο registry των windows είναι αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες ιεραρχικά, για το λειτουργικό σύστημα των Windows, για τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες καθώς επίσης και για το hardware που χρησιμοποιούμε.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως είναι είτε το ”λεξικό” του λειτουργικού μας συστήματος (= των Windows), ή ακόμα καλύτερα, είναι το ”DNA των Windows”! Όταν τρέχουμε μια λειτουργία στα windows (πχ ανοίγουμε ένα παράθυρο, κλπ κλπ κλπ), τότε, με το που κάνουμε πχ το διπλό κλικ πάνω στο φάκελο, ανατρέχουν τα windows στη registry για να πάρουν πληροφορία για το τι πρέπει να κάνουν.
Έτσι, πολύ απλά, η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη για τη συγκεκριμένη ενέργεια, λέει: ”άνοιξε τον φάκελο που έκανες διπλό κλικ!”.
Αντίστοιχα, όταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή, πολλοί παράμετροι της εφαρμογής αυτής, αποθηκεύονται στη registry.
Έτσι, η εφαρμογή αυτή συμπεριφέρεται βάσει των αποθηκευμένων αυτών παραμέτρων!
Για παράδειγμα, όταν εγκαταστήσουμε το Word, και το τρέξουμε για να ανοίξει, αυτό, φορτώνει το περιβάλλον, τις γραμματοσειρές και μια σειρά ρυθμίσεων, ώστε όταν ανοίξει, να είναι έτοιμο για χρήση, με όλα τα εργαλεία του σε stand by.
Όλη αυτή η ιεραρχία του φορτώματος, όλα τα δεδομένα που θα πρέπει να λάβει, όλες οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει, κλπ, καθορίζεται απο τη registry.
Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για το hardware που έχουμε στον υπολογιστή μας.
Το hardware αυτό, είναι ”εγκατεστημένο στα Windows”, υπάρχουν δηλαδή παράμετροι και αποθηκευμένα δεδομένα, που λένε πως θα πρέπει να λειτουργεί το τάδε hardware -η τάδε συσκευή, και πως να συμπεριφέρεται!
Η registry των windows είναι σε ιεραρχική δομή και όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ”μονάδες” που όνομάζονται registry keys (κλειδιά).
Όταν κολλάμε κάποιον ιό, συνήθως μας τα κάνει μαντάρα στη registry και τότε αρχίζουν οι ”περίεργες” συμπεριφορές των windows.
Πιο συγκεκριμένα, αλλάζουν την τιμή κάποιων registry keys - κλειδιών, με αποτέλεσμα τα windows να συμπεριφέρονται και ανάλογα, βάσει των αλλαγμένων τιμών.
Επίσης, να αναφέρουμε πως σχεδόν οτιδήποτε ”θυμάται” το λειτουργικό σύστημα των Windows στον υπολογιστή μας, οφείλεται στη registry.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι ρυθμίσεις στα πάντα, είναι καταχωρημένες στα keys - κλειδιά της registry, οπότε, όταν κάνουμε σε κάτι μια αλλαγή, τότε αλλάζει η τιμή του κλειδιού στη registry, που είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Έτσι, όταν θα ανατρέξουν τα windows να διαβάσουν την τιμή αυτού του κλειδιού, τότε θα συμπεριφερθούν βάσει της αλλαγμένης τιμής, κάνοντας και την κατάλληλη αλλαγμένη ενέργεια.

Windows vs Linux - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

www.pitropakis.gr

Windows vs Linux - διαφορές - πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

Δείτε μια σύγκριση των δύο περίφημων λειτουργικών συστημάτων: των windows με τα linux! Ποιά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός;
Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε τα linux ενώ χρησιμοποιείτε τόσα χρόνια windows, κάντε το, μπορεί να σας βολέψουν καλύτερα. Ας δούμε όμως εν συντομία τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των windows vs linux για να πάρετε μια ιδέα για αρχή!
1) Τιμή αγοράς
Ένα βασικό μειονέκτημα των windows είναι ότι δεν είναι δωρεάν και στοιχίζουν από 50 έως 150+ ευρώ, ενώ τα linux μερικές φορές στοιχίζουν λιγότερο ή πολλές διανομές είναι δωρεάν.
2) Ευκολία χρήσης
Παρόλες τις προσπάθειες των linux να γίνουν εύκολα στη χρήση, αν και έχουν βελτιωθεί πολύ, ακόμα τα windows παραμένουν στην πρώτη θέση των λειτουργικών συστημάτων όσων αφορά την ευκολία χρήσης.
3) Αξιοπιστία
Η πλειοψηφία των διανομών των linux είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες και μπορεί να τρέχει το σύστημα για μήνες, χωρίς να χρειαστεί ούτε καν επανεκκίνηση! Είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των linux ιδιαίτερα για τους servers που στεγάζουν ιστοσελίδες. Αν και στα windows γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν την ίδια σταθερότητα και αξιοπιστία με τα linux.
4) Λογισμικό: προγράμματα, παιχνίδια, κλπ
Εξαιτίας του ότι η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν windows, υπάρχει για αυτό το λειτουργικό σύστημα μεγαλύτερη γκάμα και ποικιλία λογισμικού σε αντίθεση με τα linux.
5) Κόστος λογισμικού
Αντίστοιχα αν και πολλές φορές το λογισμικό για windows είναι καλύτερο και υπάρχει σε μεγαλύτερη ποικιλία, πολλές φορές δεν είναι δωρεάν σε αντίθεση με το linux που στη χειρότερη θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρό ποσό.
6) Ασφάλεια
Ένα ακόμα μειονέκτημα των windows είναι η ασφάλεια. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της μαμάς Microsoft, το λειτουργικό σύστημα αυτό παραμένει ακόμα ευάλωτο σε ιούς και διάφορες άλλες "απειλές".
7) Υποστήριξη hardware
Συνεχίζοντας ένα μειονέκτημα των linux είναι ότι πολλές φορές δεν υποστηρίζει μεγάλη γκάμα hardware σε αντίθεση με τα windows. Υπάρχει περίπτωση να αγοράσετε κάποια καινούρια συσκευή και να μην υποστηρίζετε - να μην υπάρχει ο κατάλληλος driver.
8) Ανοιχτός κώδικας
Στα linux ο κώδικας είναι ανοιχτός. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε προγγραμματιστές, μπορείτε να τα "πειράξετε" ώστε να δημιουργήσετε εφαρμογές μέσα του, να τα κάνετε να λειτουργούνε διαφορετικά, να τα φέρετε στα μέτρα σας, κλπ. Ενώ στα windows μπορείτε μόνο να πειράξετε ό,τι σας επιτρέπουν αυτά και από κει και πέρα τίποτα παραπάνω.
9) Υποστήριξη
Εδώ και τα δύο λειτουργικά συστήματα, παρέχουν υποστήριξη το καθένα με το δικό του τρόπο. Για τα linux υπάρχουν κοινότητες και γενικά πολλές πληροφορίες στο internet όπως εγχειρίδια, bug fixes, updates, κλπ. Αντίστοιχα και στα windows είτε με τη μορφή service pack, είτε με patches, security updates, κλπ απευθείας από τη μαμά Microsoft.
Αυτό λοιπόν ήταν ένα συγκριτικό των windows vs linux, οι διαφορές τους καθώς επίσης και τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο αυτών λειτουργικών συστημάτων.

Για τους επισκέπτες

Μπορείτε να απολαύσετε 1900 Ανέκδοτα, Χιουμοριστικά Κείμενα, Σκίτσα, φωτογραφίες.

Το Σκίτσο Ημέρας